Webinars en faciliteiten hiervan

Een webinar is een soort van college of presentatie die plaatsvindt via het Internet. Op deze manier kan er kennis overgebracht worden naar de betreffende doelgroep. Deze deelnemers kunnen de webinar recht vanuit kun eigen computer volgen en de sprekers horen en zien. Hierin bestaan echter wel verschillende vormen. Zo bestaan er webcasts waarbij er sprake is van eenrichtingsverkeer, namelijk alleen van de spreker naar het publiek toe. Maar er kan ook sprake zijn van een interactieve webinar, waarbij het mogelijk is heen en weer te schakelen tussen de betreffende contacten die een rol spelen. Hierdoor kunnen de deelnemers vragen stellen en antwoorden krijgen. Bij een webcast is er sprake van fysiek publiek aangezien deze op een locatie plaats vindt. Bij een webinar is er echter sprake van alleen online publiek.

Bij een online webinar wordt er gebruik gemaakt van een videocamera of webcam en een microfoon. De deelnemers horen en zien alleen de gene die de presentatie geeft en niet elkaar. Omdat het online plaats vindt kunnen veel mensen op diverse plaatsen bereikt worden zonder dat iedereen zich hoeft te verplaatsen. Bovendien is het ook mogelijk een webinar achteraf beschikbaar te stellen voor de deelnemers die op het moment van uitzending niet aanwezig kunnen zijn. Dit kan door zogeheten video- on- demand pagina’s.

Deelnemen aan een webinar gaat eenvoudig door enkel te klikken op de link die je ontvangt in je mailbox. Er hoeft verder geen software aan te pas komen. Webinars kunnen tevens voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan dit voor interne communicatie, e-learning of voor de lancering van nieuwe producten. Verder kan de inhoud van een dergelijke online presentatie uitgebreid worden met Power Point slides en Screen Capture. Na de webinar zijn er mogelijkheden voor de deelnemers om vragen te stellen via een live chat. Ook kunnen tijdens webinars polls en enquêtes gehouden worden.

Wanneer je een keer een online presentatie moet of wil maken kun je kijken op de volgende website Your Webinar. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende pakketten. Zo kun je een keuze maken uit welke soorten camera’s je gebruikt, welk licht en of je technische begeleiding wil inschakelen. Je kunt de webinar geven in een mooie studio en je kunt gebruik maken van de meest geavanceerde geluidtechnieken en filmapparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *