Wat moet een projectmanager kunnen?

Toen en nu

In de traditionele wijze van het kijken naar projectmanagement waar onderdelen opgedeeld worden in categorieën. in dit geval gaat het niet om bijvoorbeeld operationeel of strategic management maar in deze categorieën gaat het om onafhankelijk functionerende eenheden. Deze onderdelen hebben allemaal een specifieke taak en andere targets. Voor een  pak melk zou dit bijvoorbeeld opgedeeld kunnen worden in een groep verantwoordelijk voor de verpakking; een groep verantwoordelijk voor de melk en een groep verantwoordelijk voor marketing. De moeilijkheid van het opsplitsen van een project in onafhankelijke afdelingen is dat de samenwerking tussen deze eenheden vaak hieronder lijdt. Het afwegen van dit soort beslissingen kan worden aangeleerd door bijvoorbeeld opleiding projectmanagement te volgen. In veel gevallen is tegenwoordig een geïntegreerde aanpak in projecten wenselijk. Naast het nadeel van gebrekkige samenwerking is er het bijkomende probleem dat omdat deze eenheden gezamenlijk een product maken de afzonderlijke prestaties moeilijk te meten zijn.

Procesbeheersing

Buiten het productieproces zelf om is de meetbaarheid van marketingresultaat lastig te kwantificeren. Er bestaan verschillende methoden en formules om return-on-investment en customer-retention te meten. Problematisch aan deze formules is dat zij er allemaal vanuit gaan dat er op feilloze wijze voorspeld kan wat de situatie zou zijn zonder de investering in marketing. Het vinden van oplossingen voor dit soort problemen op marketing en organisatorisch gebied zijn stevige opgaven en deze vraagstukken zijn hordes voor elke projectmanager. Daarom is het verstandig om hier goed op voorbereid te zijn.

Opleiding

Op het moment biedt Zuyd-Professional een opleiding projectmanagement. Welke zich richt op een aantal competenties en vaardigheden die hierop voorbereiden. Deze opleiding bestaat uit 2 stadia waar in het eerste deel vooral de focus ligt op leiderschapsvaardigheden. In het tweede deel meer focus op strategic management en procesbegeleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *