Waarom is een zorgverzekering zo belangrijk?

Elke maand betaal je premie voor je zorgverzekering en het is vast weleens door je hoofd gegaan dat je amper gebruik maakt van de zorg. Maar toch is het belangrijk een goede zorgverzekering te hebben. Wanneer je niet voldoende gedekt bent kunnen de kosten namelijk hoog oplopen. 

In Nederland is het verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. Wanneer je niet verzekerd bent, ben je officieel in overtreding. Het CAK meldt je vervolgens aan bij een zorgverzekeraar en houdt de premie in op je inkomen. Als je medische zorg nodig hebt zonder dat je een verzekering hebt betaal je de zorg zelf.

Zorgkosten

Sinds 2006 is het voor iedere Nederlander verplicht minstens een basisverzekering af te sluiten. Voor die tijd kon je op een andere manier een verzekering afsluiten, bijvoorbeeld via een ziekenfonds of ambtenarenregeling. De Nederlandse overheid heeft er nu voor gezorgd dat iedereen verzekerd is. Dit doen ze zodat niemand onverzekerd rondloopt. Wanneer je niet verzekerd bent en ziek wordt of bijvoorbeeld een been breekt en een operatie nodig hebt, kunnen de kosten hoog oplopen. De Nederlandse overheid wil voorkomen dat mensen hun behandeling niet kunnen betalen.

Als je een basisverzekering niet kunt betalen, kun je bij de belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. De zorgtoeslag varieert aan de hand van je inkomen. Wanneer je per jaar genoeg verdient heb je geen recht op zorgtoeslag.

Ondanks dat je elke maand premie afdraagt, is er wel een drempelbedrag aan zorgkosten die je zelf moet betalen. Dit wordt het eigen risico genoemd. Het eigen risico is in 2018 € 385 euro. Wanneer je een ziekenhuisbehandeling ondergaat betaal je dus de eerste 385 euro zelf.

Aanvullende verzekering

In het basispakket zit alleen maar basiszorg, zoals het bezoek aan een huisarts. Wanneer je jaarlijks meer zorgkosten maakt is het raadzaam om een aanvullende verzekering af te sluiten. In zo’n pakket zitten ook tandartsbehandelingen en fysiotherapie. Het is wel slim om goed na te denken of het wel loont om zo’n verzekering af te sluiten. Soms is het goedkoper om behandelingen gewoon los te betalen.

Vergelijken

Aan het einde van het jaar veranderen veel mensen van pakket of zorgverzekeraar. Iedere zorgverzekeraar heeft weer andere aanvullende pakketten en premies. Daarom loont het om je verzekering te vergelijken. Begin ruim van te voren met vergelijken. Je hebt tot 31 december om je huidige pakket te wijzigen of op te zeggen. Je moet dan uiterlijk 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten. Wanneer je niets doet neem je je huidige pakket gewoon mee naar volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *