Waarom een Vca-cursus doen?

Een Vca-certificaat is verplicht bij in vakgebieden met verhoogd risico, het is in deze gevallen verplicht voor operationele leidinggevenden en zzp’ers om dit certificaat te bezitten. Na het krijgen van een Vca-certificaat heeft een cursist kennis van: Arbo- en Europese wetgeving, risicomanagement op de werkvloer, ervaring met risicobeheersing en ongevallenpreventie, kennis met betrekking op het omgaan met gevaarlijke stoffen, kennis van het uitvoeren en omgaan met bedrijfsnoodplannen en het opzetten van toolboxvergaderingen bij wijze van periodiek werkoverleg. Deze technieken heb ik zelf allemaal geleerd bij een VCA-cursus van Westpoort.

Toolboxmeetings zijn een middel om met behulp van een korte presentatie of stuk tekst een discussie uit te lokken. Op deze manier kan een leidinggevende ervoor zorgen dat uitvoerders en medewerkers bewust omgaan met veiligheid en ervoor zorgen dat kortlopende problemen op het gebied van veiligheid gelijk aangepakt worden.

Er zijn op het gebied van VCA-certificaten ook nog verschillende soorten, ten eerste is er VCA Basis, dit staat voor VCM Checklist Aannemers Basisveiligheid. Dit wordt ook afgekort naar B-VCA en heette voorheen VCA-1. Dit diploma is bedoeld voor uitvoerende medewerkers zonder leidinggevende taken. Dit diploma is een teken dat de uitvoerder de basiskennis over veilig en gezond werken beheerst. Dit diploma is vaak een vereiste wanneer de medewerker taken met verhoogt risico moet uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *