Waar moet je aan denken bij het kopen zilver?

Bij goud kopen denkt men al gauw aan een manier van beleggen. Zilver daarentegen wordt in eerste instantie gezien als een grondstof en niet als een beleggingsobject. Dit komt onder andere omdat goud over de hele wereld vrijgesteld is van btw, en zilver niet.

Daarnaast wordt zilver ook veel gebruikt in de industrie, denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, computers en andere elektronica. Dit is omdat zilver zeer goed geleid en niet al te duur is. Ook heeft zilver een antibacteriële werking en wordt het veel gebruikt in ziekenhuizen, medicijnen en sportkleding om zweetgeurtjes tegen te gaan. Verder zien we het natuurlijk ook nog terug in bestek, kannen en juwelen. Een groot deel van de vraag naar zilver komt dus uit de industrie.

Wel zien we de markt van zilveren munten zoals de maple leaf en baren stijgen. Dit komt omdat na de financiële crisis, beleggen in zilver steeds populairder is geworden. Hierin is de zilvermarkt qua omvang vele malen kleiner dan de goudmarkt. Zo zullen grote investeerders hier dan ook minder snel voor kiezen. Een belangrijk aspect van de handel in zilver is ook dat  er niet altijd gehandeld wordt in fysiek zilver, maar eerder in ‘papier’ zilver. Zo wordt er op de beurs naar schatting, 140x meer zilver verhandeld dan dat er fysiek wereldwijd beschikbaar is.

Zoals al eerder gezegd, wordt zilver in eerste instantie gezien als een industrieel goed, en worden zilverbaren bijvoorbeeld, belast met 21% btw. Als particulier moet je er dus rekening mee houden dat je deze 21% niet kunt terugvorderen. De zilverkoers zal dan dus met 21% moeten stijgen om het aankoopbedrag terug te krijgen.

Men kan beter kiezen voor zilveren munten. Deze worden namelijk verhandeld onder de margeregeling.  Dit betekent, simpel gezegd dat er enkel over de winstmarge van de handelaar btw is berekend. Op deze manier ben je goedkoper uit en ontvang je een betere prijs bij de verkoop van de zilveren munten. Overigens horen de munten te zijn geslagen in tenminste 99,9% puur zilver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *