Waar let je op bij het kopen van LED verlichting?

Waar let je op bij het kopen van LED verlichting?

Wanneer je op zoek gaat naar LED verlichting zie je allerlei verschillende specificaties staan. Aangezien LED relatief nieuw is, is het niet altijd even gemakkelijk om alles direct te snappen. LED is zuinig, dat weten we allemaal. LED heeft geen transfusie van 1 op 1 en daardoor kun je de kracht van LED niet uitdrukken in Watt. Hoe kun je nu wel op een goede manier bepalen hoe effectief LED is? Dat doen we door middel van lumen. In deze blog leg ik je de verschillende specificaties van LED uit.

Lumen

De lichtsterkte van een LED lamp wordt uitgedrukt in lumen. Een hoger aantal lumen betekent dat de lamp een veller en sterkere lichtbron heeft. De zuinigheid van een LED lamp kan daardoor op twee manieren worden uitgelegd. Enerzijds zou je kunnen zeggen dat een lager aantal wattage betekent dat de lamp znuig is. Beter is om te kijken naar het aantal lumen per watt. Een lamp met een laag verbruik en hoog aantal lumen is niet per definitie zuiniger dan een lamp met weinig lumen en een laag verbruik. Echter zul je minder van dit soort lampen naast elkaar nodig hebben om een ruimte goed te verlichten.

Kleurtemperatuur

Veel mensen denken dat LED altijd een koud wit licht af geeft. Dit is allang niet meer zo. Ook LED verlichting kan een ruimte prachtig verlichten door sfeervol licht. Dit wordt in grote mate bepaalt door de kleurtemperatuur van de verlichting. Hiervoor wordt bij LED verlichting kelvin gebruikt. Hierbij is een kleurtemperatuur van 3000K – 4000K een geel licht, van 4000-600 een wit neutraal licht en 6000 kelvin en hoger komt het meest in de buurt bij daglicht wit.

Verlichten van een magazijnhal

Wanneer je van plan bent om een grote en vooral hoge ruimte te verlichten, dan zijn LED TL armaturen nog steeds de beste optie. Deze lampen zijn speciaal ontwikkeld voor dit specifieke doel en hebben een zeer goede lumen/watt specificatie. Ook wanneer je ouderwetse TL balken wilt vervangen voor nieuwe LED balken, is de aanschaf van nieuwe LED TL armaturen een goed idee. Een ander goed voorbeeld van verlichting die goed geschikt is voor het verlichten van een magazijnhal, zijn led high bays.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *