Plannen: hoe ga je er mee om?

Plannen, het is voor iedereen belangerijk. Of je nou een groot bedrijf moet runnen en je je medewerkers in moet plannen of gewoon als medewerker zelf. Eigenlijk plant iedereen wel. Of zou het eigenlijk moeten doen. Het is namelijk veel makkelijker om volgens je planning te werken dan kris kras door elkaar te werken, en nadat je alles denkt af te hebben, erachter komen dat je dingen vergeten bent. We weten ook dat niet iedereen zin én tijd heeft om een planning te maken. Vandaag geven wij je dan ook een aantal handige tips waarmee jij je planning nog beter kan maken.

Vaak begin je zonder na te denken aan het werk dat voor je ligt. Het kan dan handig zijn om een planning te maken wanneer je welke uren gaat maken, en wanneer welke klanten. Met elk bedrijf is dit natuurlijk wel anders. Zo is het voor een vrachtwagenchauffeur niet rendabel om een planning te maken in de meeste opzichten. Vaak is een planning maken een must voor de meeste mensen die een kantoorbaan hebben. Ook voor degene die een hogere positie hebben bij bijvoorbeeld een supermarkt is het cruciaal om je medewerkers goed in te plannen.
Dit kan je bijvoorbeeld al veel gemakkelijker doen om al het werk op te splitsen in at kleine taken. Je hebt dan een beter overzicht van wat je nog moet doen. Ook kan het handig zijn om tijd te besparen door sommige dagen langer op een taak te focussen en niet tussen door dingen voor je zelf blijft doen.
Wat ook zeer belangerijk, maar misschien wat minder leuk om te doen is het vaker nee te zeggen. Je kent het vast wel, zelf ben je druk bezig om je planning af te krijgen maar ondertussen vraagt je collega of je even wat voor hem kunt doen of wat afmaken. Als je bijna klaar bent met je eigen taken maakt dit natuurlijk niet uit en kun je de collega vast wel even helpen, maar zo niet kost het waarschijnlijk veel te veel tijd. Als je iets voor collega’s moet doen kost het vaak ook extra tijd om je even in hun “wereld” te verdiepen. Vermijd dit indien mogelijk.

Voor grotere bedrijven met meer medewerkers geld vaak, meer medewerkers, meer in te plannen, maar ook meer mensen om de planning te maken. Dus daar blijft eigenlijk alles in balans. Bij middelgrote bedrijven is het vaker wat moeilijker en moet een persoon vaak een stuk of 50 tot 69 mensen inplannen. Daarom kan het voor zulk soort bedrijven handig zijn om planning software te gebruiken. Met zulk soort software kan je bijvoorbeeld iedereen op een bepaalde taak zetten zonder al te veel moeite te doen.  En nee, niet alle online planning software hoeft heel duur te zijn. Sommige kosten nog onder de tien euro per maand, en de waarde die je er voor terug krijgt is enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *