Influencer Marketing: een slimme investering of pure geldverspilling?

Influencer Marketing: een slimme investering of pure geldverspilling?
De oude reclamevormen zijn passé, lang leve de Influencer marketing! De term wordt momenteel op deze of een vergelijkbare manier gehypet. Volledig begrijpelijk, want het potentieel is groot, en het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om mensen te bereiken in de huidige wereld en hen zo potentieel te inspireren met relevante inhoud. Maar is influencer marketing echt de moeite waard voor bedrijven? Waarop moet worden gelet en hoe moet succes worden gedefinieerd?

Wat is influencer marketing?
Mensen met een hoog bereik op sociale netwerken worden social influencers genoemd omdat ze een zekere invloed hebben op de mensen die hen volgen. Wat de Backstreet Boys toen waren, zijn nu mensen met grappige namen als Dagi Bee of PewDiePie. Deze laatste werd onlangs door Forbes geëerd als de rijkste YouTube influencer. Alleen al in 2014 haalde hij in totaal 12 miljoen dollar op. Indrukwekkend, nietwaar?

Ik zie mezelf als niet bovengemiddeld, ik kan ook geen make-up opdoen, en mijn humor is ook discutabel. Toch heb ik in de afgelopen vier jaar meer dan 180.000 mensen met mijn content kunnen inspireren. Aan de ene doen wat jongere mensen dit op YouTube, aan de andere kant volwassenen op Twitter. Met het toenemende bereik worden influencer marketing ook interessanter voor bedrijven die hun producten en reclameboodschappen op de betreffende kanalen willen plaatsen.

Doelgroep definiëren
Voordat een bedrijf ook maar één cent investeert in influencer marketing, moet het zeker nadenken over zijn eigen doelgroep, die het met dit soort reclame wil bereiken. Zelfs als dit banaal klinkt, heb ik al enkele bedrijven gezien die geld hebben verspild door enorme sommen geld te betalen aan influencers met een bereik van miljoenen, maar de reclame werd ontvangen door de volledig verkeerde mensen.

Een voorbeeld van influencer marketing doelgroepen
Laten we dakpannen als voorbeeld nemen. Mijn vader is een meester dakdekker, en in de veronderstelling dat hij nu bijzonder mooie dakpannen wil adverteren, zou het onzin zijn om geld te betalen voor de volgelingen van het mode- en cosmetica kanaal “Bibis Beauty Palace”. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat dit zeker de verkeerde doelgroep zou zijn. Bedrijven moeten daarom uitzoeken welke doelgroep de respectievelijke influencers bereiken met hun content VOOR de campagne. Influencer marketing is alleen zinvol als de doelgroep overeenkomt met die van het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *