Fotoboek maken: in 6 stappen een creatief scrapbook

Kom je net terug van je vakantie of reis? Dan staat je telefoon of camera nu waarschijnlijk vol met foto’s. En je kent het gezegde vast wel: van uitstel komt afstel. Daarom is dit jouw moment om een fotoboek te maken en je vakantie te vereeuwigen. Maak je album nu extra persoonlijk met grappige quotes, oude treinkaartjes, gekleurd papier en voilà: je doet aan scrapbooking. Hieronder lees je hoe je dat precies doet.

Stap 1: foto’s kiezen voor je fotoboek

Voordat je creatief aan de slag gaat is het belangrijk om een aantal praktische zaken op orde te hebben. Zorg dat je foto’s zijn uitgezocht en bij elkaar in het mapje staan. Dit scheelt veel frustratie. Het is ook belangrijk om je foto’s te checken op onscherpe foto’s. Deze kun je het beste direct verwijderen. Als je dit allemaal gedaan hebt, dan is het tijd om een mooi fotoalbum uit te kiezen. Dit is de basis van jouw persoonlijke fotoboek.

Stap 2: Welke materialen heb je nodig

Eigenlijk valt het wel mee wat je nodig hebt voor het maken van een persoonlijk fotoalbum, want in iedere keukenlade ligt nog wel bruikbaar creatief materiaal. Denk aan knopen, kraaltjes, lintjes of stickers. Daarnaast heb je nodig: goede lijm, gekleurde stiften, een schaar, een pen en natuurlijk foto’s! Als je eenmaal op weg bent en de smaak te pakken hebt kun je ook gaan werken met stempels.

Stap 3: Hoe ga je te werk

Leg al je knutselmateriaal op tafel en zoek leuke combinaties bij elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar de kleurcombinaties. Verschillende tinten van één kleur staan altijd goed bij elkaar. Als je een effen achtergrond hebt, zoek er dan een leuk patroontje bij voor de afwisseling. Ga speels te werk en plak deels over de hoek of rand van de foto heen. Laat foto’s beter uitkomen door ze op stukken papier of karton te plakken die groter zijn dan de afbeelding. Zo krijgt je foto rondom een rand. Schuif met je materialen totdat je de perfecte compositie hebt gevonden.

Stap 4: Plak oude tickets en kaartjes in je fotoboek

Gebruik ook je oude treinkaartjes, entreetickets, museumtickets, bioscoopkaartjes en kassabonnetjes en maak op die manier jouw verhaal uniek.

Stap 5: voeg tekst toe

Het is leuk om een onderschrift, quote of gedichtje toe te voegen, die je herinneringen omschrijven.

Misschien heb je tijdens de vakantie al een dagboek bijgehouden waar je stukjes tekst uit kunt halen. Wacht met het schrijven totdat je de foto’s hebt vastgelijmd. Je wilt niet dat de foto’s straks over je teksten heen worden geplakt in je fotoboek. Je kunt ook overwegen om de teksten eerst met potlood te schrijven, zodat je nog kunt gummen als je niet tevreden bent.
Een fotoboek maken kan natuurlijk ook als babyalbum, feestalbum, een bruiloft, een huwelijksfeest of voor een ander bijzonder jubileum of herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *