Bedenken van goede blog onderwerpen

Bloggen wordt heden ten dage door steeds meer ondernemers gedaan. De techniek is voor veel mensen veel minder een belemmering, maar het levendig onderhouden van je blog is wel lastiger. Hoe bedenk je steeds weer nieuwe blog onderwerpen om het geheel een beetje spannend te houden? Wij hebben in dit artikel een aantal tips op een rij gezet.

Zelf schrijven of uitbesteden?
De eerste vraag die door ondernemers meestal wordt opgeworpen: moet ik de blogs zelf schrijven of het schrijven uitbesteden? Het zelf schrijven van blogs heeft als voordeel dat je goed weet wat er in de blogs wordt verwerkt. Jij bent als ondernemer degene met expertise over je product of dienst. Een blogger van een tekstbureau is dat in de regel niet. Diegene moet zich eerst inlezen en dan bestaat de mogelijkheid dat je achteraf als ondernemer misschien niet helemaal tevreden bent over de inhoud.

Een belangrijk voordeel van het uitbesteden is dat jij je als ondernemer op andere zaken kunt toeleggen. Het schrijven van blogs kan namelijk een tijdrovende bezigheid zijn. Vaak gaat het om een aantal uur per blog en als je echt een killerblog wilt schrijven van enkele duizenden woorden, dan ben je vaak wel een dag bezig. Mogelijk zelfs enkele dagen. Daarnaast is schrijven vakwerk. Vrijwel iedereen kan overweg met een toetsenbord, maar niet iedereen kan daadwerkelijk een pakkend verhaal schrijven.

Copywriter versus tekstschrijver
Bij het uitbesteden heb je de keus uit copywriters en tekstschrijvers. Er bestaat een evident verschil tussen deze twee. Wat doet een SEO copywriter bijvoorbeeld wat een tekstschrijver niet doet? Een copywriter is doorgaans iemand die pakkende commerciële teksten schrijft. Iemand die dus in een korte reclametekst goed kan overreden. Een tekstschrijver schrijft vaak zakelijke teksten en is niet gespecialiseerd in het schrijven van reclameteksten. Het is natuurlijk wel mogelijk dat een tekstschrijver dit wel kan. Voor een blog kun je het best een tekstschrijver benaderen.

Inleven in je lezer
Heb je besloten om het toch zelf te doen? Het beste kun je beginnen met het inleven van je lezers om tot goede onderwerpen te komen. Wat is je doelgroep en wat spreekt hen aan? Als je dit lastig vindt kun je het hen zelf ook vragen, stuur bijvoorbeeld een vragenlijst uit in je nieuwsbrief. Ook kun je kijken naar reacties op je eerdere blogs of op social media. Tevens kun je gebruik maken van analyse hulpmiddelen zoals Google Analytics om te achterhalen welke onderwerpen veel gelezen worden. Je weet dan beter wat de lezer interessant vindt en kunt hier verder in vervolgen.

Doe inspiratie op
Je kunt op meerdere manieren proberen meer inspiratie op te doen. Lees bijvoorbeeld vakbladen of vakwebblogs. Je kunt deze online volgen via nieuwsbrieven of social media. Speel ook in op wat er actueel gebeurd, dit kun je natuurlijk eenvoudig checken door het nieuws te volgen. Ook kun je issuekalender.nl hiervoor raadplegen. Verder kun je ook inspiratie opdoen door interessante video’s te bekijken. Neem bijvoorbeeld YouTube, verwijs naar deze video en ga in op de inhoud. Tevens kun je bij je concurrenten spieken en hier inspiratie op doen, neem alleen niet alles letterlijk over want dit zorgt voor plagiaat. Tenslotte kun je een gastblogger uitnodigen. Iemand anders schrijft vanuit een andere invalshoek en dit zorgt weer voor een frisse blik voor je lezers.

Verdere tips
Naast deze tips hebben we nog een aantal trucs opgesteld waardoor je meer inspiratie kunt krijgen. Schrijf bijvoorbeeld over projecten waar je mee bezig bent, zoek naar succesvolle casussen en beschrijf waarom deze een succes zijn geworden, quote iemand van Twitter en voeg je eigen mening toe in een blog, link naar een artikel van een andere blogger en voeg je eigen mening toe en schrijf over een evenement wat je hebt bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *